Projekt-menedzsment

Az élet minden területén találkozhatunk olyan feladatokkal, amelyeknél fontos a végrehajtás, a megvalósítás időtartama, költségei, céljainak teljesülése, azok eredményei. Az ilyen tevékenységek összességét nevezzük projektnek. Ha a projekt egy szervezet stratégiájának, közép- és hosszú távú terveinek komplex eszközökkel való megvalósítását is jelenti, akkor már projektmenedzsmentről beszélhetünk. A stratégiai és az operatív menedzsment szintjei között elhelyezkedő projektmenedzsment  fő területei a tervezés, a szervezés, az irányítás és a vezetés, amelyek a projekttervezésben, a projektirányításban és a projektvezetésben öltenek testet.

A projekttervezés feladatai közé sorolható a projektötletek generálása és azok egyre fokozottabb mélységű kidolgozása, az előzetes és a komplex megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése, a “nyerő” projektváltozat kiválasztása, továbbá a projekt megvalósításának részletes tervei, melyek közül most csak a feladat- és időütemterveket, a költségterveket, az erőforrás- és eredményterveket (mérföldköveket), illetve az ellenőrzés, a kommunikáció és az esetleges változások végrehajtásának terveit emeljük ki.

A projektirányítás, többek között, magába foglalja a projekttel kapcsolatos folyamatok, a kommunikáció, a logisztika, a kontroling, a költség és a minőség menedzsmentjét, de a változások és a kockázatok kezelését is. A projektvezetés folyamatosan biztosítja az adott projekt és az adott szervezet stratégiája, taktikai tervei közötti összhangot, továbbá gondoskodik a szükséges változtatásokról és változásokról. Mindezek egyik integrált megjelenési formája a projektciklus-menedzsment, amely a projektek megvalósítását a koncepcióalkotás és a tervezés-projektkialakítás, az odaítélés (pályáztatás, szerződéskötés), a teljesítés, valamint befejezés-utóelemzés szakaszaira osztja.

 

Tehát a jó megoldás a projektmenedzsment!

Veszteg József és Partnerei

 

Itt tudhat meg többet a projektmenedzsmentről: www.pmsz.hu; www.pmi.hu

 

PROJEKTMENEDZSMENT

 

 

A STRATÉGIA MEGALAPOZÁSA

 

 

A STRATÉGIA MEGVALÓSÍTÁSA

 

 

EGYEDI ÉS KÜLÖNLEGES PROGARMOK VÉGREHAJTÁSA

 

 

AZ ÉLET MINDEN TERÜLETÉN ALKALMAZHATÓ

 

 

 
.

 

Written by